Politiebureau Doelwater, Rotterdam, Nederland

Politiebureau Doelwater, Rotterdam, Nederland

Jeroen A.
Description
Vanaf 1988 is door Maarten Struijs gewerkt aan een uitbreiding van het politiebureau, waarbij het bestaande gebouw ingrijpend is gewijzigd. Het gebouw is aan het Doelwater voorzien van een V-vormig bouwdeel, dat qua richting aansluit op de achterzijde van het eerder gerealiseerde woongebouw van Carel Weeber aan het Pompenburg. De nieuwe entree van het complex is gesitueerd in de punt van de V. De gevels van de nieuwbouw bestaan uit betonelementen met groene tegeltjes. Hieraan dankt het gebouw de bijnaam het zwembad. Om ruimte te winnen zijn de zijgevels over de trottoirs heen gebouwd, waarbij op de begane grond twee arcades zijn ontstaan. Op de binnenplaats van de V-vorm is een auditorium gebouwd. Het bestaande gebouw is via twee overgangselementen met de V-vorm verbonden. De bakstenen gevels zijn voorzien van een steenrode pleisterlaag. De granieten plint is wel gehandhaafd. Ook twee erkers hebben hun oorspronkelijke uiterlijk behouden. De kapconstructie is vervangen door een extra bouwlaag, die iets terugligt. Het geheel is afgedekt met een zwierig golvend plat dak. Deze rigoureuze verbouwing oogstte veel kritiek, zowel van welstand als van architectuurcritici als Herman Moscoviter: 'de architect laat niets overeind van de sfeer, de waarde en het beeld van het gebouw.'
Category
Default Title