Mawson Lakes School

Mawson Lakes School

RAIA
Stage 1 of the Mawson Lakes School accommodates 440 students on a narrow site between the Mawson Lakes town centre and Dry Creek reserve. It comprises four main single story flexible learning spaces accessible from a covered spine to the west and abutting the eastern street boundary. The varying bays and windows that provide visual interest and engagement for pedestrians are primarily places of retreat and small groupings to students within, providing them with unique windows to the world for outlook and display. Solar and Thermal ventilation chimneys express the importance of sensitive environmental design in the project. Each unit has its own directly accessible courtyard which in turn links to the open space going down to the creek. The administration building faces a corner plaza to the north covered with whimsical grassed mounds, and the school shares playing space with the civic park to the south. Various landscape zones encourage different types of play. The school is the result of close collaboration with the stakeholders including detailed input from the students, who emphasized the importance of natural ventilation, accessibility to outdoors, environmental concerns and the need for different types of play spaces. In this way the design team, client groups and users have learned a great deal as together they have explored the relationship between learning and its environment in the new Century. #2004 #Allom_Lovell #architecture #Australia #awards #Heritage_award #institute #RAIA #VIC
Default Title