CD105 - Performance Oriented Morphogenesis - PERFORMALISM

CD105 - Performance Oriented Morphogenesis - PERFORMALISM

urba/N/ational
Description
PROGRAM - The exhibition space is positioned on the east side of the pavillion so to receive the most mixed air and provide protection for occasional wind gusts. The kitchen serves as the public entrance and throughway to the alternate exit. The outreached “wings” act as ramps for patrons entering and exiting as wells as a place for repose during the summer evenings. The form takes on many variables. It acts as a shell protecting its internal core, while embracing entry through its western gesture to Newbury Street and rear alley. The curvalinear east face can provide shade in the summer and protect pedestrians from the rain. With all that, the building truley serves only two purposes, provide adequate wind ventilation and electricity for on demand use. The form is now established, with strategically placed entrys and openings for effective ventilation wind speeds, yet the programs as yet to culuminate in any way. The last wind analysis provided the guidance for programmatic elements based on the required cfm for each specific space. Thus wind ventilation outweighs energy production in terms of program design. The interior condition consists of a 2.4 m/s infiltration which diminshes to below 2 m/s as it courses throught the interior. Sunlight is also provided by this opening at the top of the form. Thus sun and wind work together to breathe life into the form. Thanks to XYZ Visualizations for the people. #architecture #avant_garde #BAC #Backbay #Boston #exhibition_space #leigh #pavillion #performalism #seasonal #student_work #studio #temporary #urbaNational #urban
Category
Default Title