't Waterfort / Meer en Oever

't Waterfort / Meer en Oever

KOW Architecture
Description
't Waterfort/Meer & Oever (the Water Fort) is a striking building located in a unique apartment complex, both in form and location. KOW was commissioned by Proper-Stok Woningen and Delta Forte to design the building, which houses 120 apartment units. It lies as a ‘veste’ or fort in the waters of the Sloterplas (Sloter pond). Entrance into ‘t Waterfort is through an ample portal of no less than 25 metres broad by 6 metres high. As is the case with most forts, the silhouette of building is the basis of its identity. The silhouette is reinforced through white contour framing that transitions into a grid work interior created through the use of white, open planes. This creates a definitive contrast between the hard, dark exterior and the light, structure of the interior space. The parking terrain is laid out as a barge on the water, with a garden rooftop as it’s upper deck. A bridge brings you to the parkinglevel where green and daylight enhances entry into the building. A second bridge for pedestrians leads to an interior courtyard. This interior space is composed mainly of wood, with the exception of its core centre, which is bordered with trees. Decorative, steel grates form the floor. The light and friendly-looking interiors of the building units are realised in a sturdy, red-brown stone. A harmonious whole is created through casings and fencing rendered in the same colour as the building’s brickwork. Design Year: 2002 Architect: arch. Jacques v Paassen #t_Waterfort #Appartment_Building #Architecture #Building #KOW #Meer__Oever #Meer_en_Oever
Category
Default Title