Saba Center

Saba Center

Saba Cooperative
A model of a proposed community center for Saba Cooperative, a Holistic Health and Permaculture Intentional Community. Saba Center is designed based on the Sacred Geometries of the Seed of Life and the Flower of Life. The structure incorporates an earth-sheltered root cellar on the northern side, a solar greenhouse on the southern side, and an open community kitchen and dining hall in the center of the first floor. On the second floor, cozy rooms open out onto the central gathering space on the balcony overlooking the greenhouse, (which is tall enough in places to have fruit and nut trees growing indoors.) Overlooking this space is yet another balcony/loft. 360 degree clerestory windows bring light into the structure from a halo near the roof's peak. #adobe #beam #bottle_wall #clerestory #community_center #community_kitchen #composting #dining_hall #earth #earthsheltered #ecologically #economically #gathering #gravity_plumbing #gray_water #greenhouse #haybale #holistic_health #indoor_balcony #intentional_community #meditation #open_gathering_space #passive_solar #permaculture #photovoltaic_roof #post #post_and_beam #recycling #resilient #rocksalt_zen_garden #rocket_mass_heater #root_cellar #saba #saba_center #selfsufficient #sheltered #solar #strawbale #stucco #sustainable #water_catchment #waterfall #yoga
Default Title