The View: Mountain Retreat

The View: Mountain Retreat

Tomás S.
Shelter is situated right under the hiking path close to the top which enables easy and safe access, making the most out of the views. The mountain covers the refugees from the north side, so we obtain the protection from the north-west wind which is a priority due to the strength. For the main structural material we chose the timber while it meets the high mountain conditions requirements the best, its light, durable, renewable and has a natural look - we didn’t want to interfere too much with the current landscape, keeping building’s small footprint and in relation with nature. The entire shelter is manufactured and preassembled in a factory except for foundations and windows installed on site. Transportation to the location will be provided by a helicopter. Our main construction reference is a Pop-up house which focus on an light and easy to install materials such as EPS insulation blocks with great thermal properties and longevity, for the structure they use Laminate Veneer Lumber (LVL) and OSB for wind bracing and airtightness but its also known for its resistance to water and fire. The company concept is environmentally friendly throughout its entire life cycle and ensures the materials recycling. Shelter features water tank collecting and filtering the rainwater, bathroom equipped with dry toilet to an reduce maintenance and photovoltaics to capture maximum solar energy. As far as the interior is concerned we focused on providing hiker with a stunning panorama view on the mountains as well as a comfortable and well-distributed interior space.
Default Title